S

Yüzbaşı
18 Şubat 2016
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
2 üye
Görüntülenme (?)
114 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
S
4 yıl
Notebook İşlemci Yükseltme Hakkında
çok detaylı açıklama aşağıdadır. canı isteyen okuyabilir.

i3 380m pga988a soketli işlemci yerine i7 740qm pga988a soketli işlemci takmak istiyorum.

1. takarsam sorun olur mu?
2. işlemci tdp değerleri farklı. 380m işlemcide dahili gpu var, bu intel tarafından açıklanan tdp değerine dahil mi?

anakartın chipseti hm55,
anakartın modeli hp 1669,
anakartın bios'u f.66 insyde bios





eski bir işlemciye sahip bir laptop bilgisayar aldım arkadaşımdan, kasasında fiziki bir deformasyon olmadığı için adam ederim diye düşündüm. windows'u (windows7) 6 dakikada açan, chrome'u çalıştırmak için de bir 7 dakika daha bekleyen bir bilgisayardı aldığımda ve sistem şu şekildeydi;

intel i3 380m cpu
4gb ddr3 ram 1067 tek slot (maks 8gb)
500 gb hdd
intel hd graphics 3000
amd radeon hd 7400m (veya 6470m ne olduğu internette bile muamma)
hp 1669 anakart, hm55 chipset... vs

laptop'un tam modeli HP Pavillon G6 1001st

ben tabi alırken; bir ram takıp bir de ssd takarsam sorunun çözüleceğini hatta windows10'daki başlangıcın 20 saniyede geleceğini düşündüm --ancak çok uzun zamandır, yaklaşık 10 yıldır hep tablet/pc kullandığımdan bu işlerden uzak kalmışım, anakartta fastboot desteği olması gerekiyormuş sanıyorum-- her neyse olayın devamında ilk gün hemen ikinci el sağlam 4gb 1067 ram alıp taktım. bilgisayar dual çalışmaya başladığından ve yeni bir kurulumdan sonra hızda gözle görülür bir artış oldu.

yeni windows10 kurulumu da yaptıktan sonra bir süre çok iyi çalışan bilgisayar, windows; sürücü, sistem ve kalite güncellemelerinden sonra bir anda harddiski %100 kullanmaya ve kilitlemeye başladı. bunun üzerine 120 gb sandisk ssd alarak bu sorunu da çözdüm. ortalama 40 mb/s'ye düşen kendi harddiski bu sayede yedek sürücü pozisyonuna geldi. taktığım ssd ise sata2 girişinden 260 mb/s okuma ve 255 mb/s yazma hızı verdi.

olay tam burada başlıyor. cihaz eski tip oyunları oynatacak bir cihaz olmasına rağmen grafik performası şuanda vasat düzeyde, bunun sebebi dahili grafik işlemcisi. intel hd graphics bir türlü deaktif olmuyor, yani amd radeon nedense tam anlamıyla etkinleştirilemiyor. radeon ayarlarına vesayre baktım yapılabilecek her ayarı, yüklenebilecek en iyi sürücüleri yükledim, intel grafikleri devre dışı bıraktım ama sonuç hep aynı. steam haricinde hiçbir program, hatta steam üzerinden yüklediğim oyunlar dahil nedense intel ile çalışıyorlar. sadece steam üzerinde hd 7400m yazıyor sistem özelliklerinde ve steam uygulamasını tam ekran yaptığımda çok sorunsuz çalışıyor.

bir de sistemi linux üzerinde çalıştırmak aklıma geldi nedense ve linux üzerinde 7400m şeklinde kurduğum driver çok iyi sonuç veriyor. aslına bakarsanız günümüz oyunlarını oynamasa da 4-5 yıllık oyunları orta ayarda oynayabilecek düzeyde bir gpu ve fena da değil. zaten benim amacım normal kullanımda bana zorluk yaşatmasın, sürekli stabil bir performans ile çalıştırayım. bir de dinazor arkadaş grubumla eskiden oynadığımız oyunları hep birlikte yeniden oynayalım.

şuanda aklıma gelen bir fikir de; windows üzerinde intel gpu'yu tamamen yok etmek için işlemciyi gpu olmayan bir işlemci ile değiştirirsem sanıyorum meydan sadece amd'ye kalacak ve driverı kurduktan sonra sorunsuz çalışacak. bunun için i3 380m'nin yerine aynı soketi kullanan i7 740qm isimli gpu olmayan bir işlemci buldum. ancak şöyle bir durum var; intel 380m işlemci için 35W tdp olduğunu söylüyor, 740qm işlemci için de 45W tdp olduğunu söylüyor. her ikisi de pga988a girişli bir soket olduğumdan masaüstü işlemcisi gibi söküp takabiliyorum sanıyorum.

benim sorum işlemciyi yükseltirsem bilgisayar çalışır mı?
bilgisayar çalışırsa bile amd tam performans çalışır mı? bunlar kafamdaki soru işaretleri.

bu arada sizler yazmadan söyleyim berbat bir bios'u var cihazın, bios'da hiçbir ayar neredeyse yok, bios'un güncelleyebildiğim en güncel hali bu, sürümü f.66. modifiye bios nereden bulabilirim, kendi bios'umun yedeğini alırsam modifiye bios'tan olası bir durumda geri dönüş yapabilir miyim?

S
4 yıl
İlk Defa iOS Kullanacaklara Tavsiyeler
Bu zamana kadar herhangi bir apple cihazı kullanmayan, arkadaşlarımın cihazlarını da karıştırmayı sevmediğim için eline dahi almayan birisi olarak. android ekosisteminden ios ekosistemine geçişteki avantaj ve zorlukları kendi açımdan yazacağım.

öncelikle; ios inanılmaz zorlu ve standartlar üzerine kurulu bir işletim sistemi. android'de herhangi bir şeyi yaparken düşünmeye ihtiyacınız olmuyor ama dediğim gibi ios üzerinde herşeyin bir standardı var. arayüz mesela standart ve karışık.

zil sesini istediğiniz gibi değiştirememekten tutun, dosya yöneticisine, android ek donanımlarının uyumsuzluklarına, paylaşım özgürlüğü kısıtlamalarına kadar bir çok problemi var. dosya yöneticisi konusu mesela; ben nokia n9'da kullandım. benim için en başarılı dosya yönetim işleri meego ve symbian üzerindeki dosya yöneticileridir. android'in elementlerinden dolayı dosya yöneticisi arayüzlerini sevmesem de beterin beteri varmış, ios'taki tam bir facia. kullanım rahatlığı neredeyse hiç yok. ne amaçlı konulduğunu bile anlamadım açıkçası.

wifi ve bluetooth gibi donanımlar siz ayarlara girip tam kapatmadıkça navibar üzerinden tam kapanmıyor. LE modunda devam ediyorlar. navibar da yukarıda değil, tersine aşağı konumlandırılmış.

evdeki yarım akıllı televizyona ekran yansıtamayan bir cihaz. anlık bir sunuyu ekran yansıtarak yapmayı tercih etmek isterseniz illaki ek bir donanıma gerek duyuyorsunuz ama 6~7 senelik s4 mini bile tek tuşla saniyesinde ekran paylaşabiliyor aynı cihaza.

internet tarayıcısı "safari" berbat. sanıyorum diğer tüm tarayıcılar da safari'nin modifikasyonu bir nevi. android veya diğer platformlardaki gibi özgürlüğü unutun, orada da bir standart var. safari ne kadar iyiyse, diğer tarayıcılar da o kadar iyi olur, belirli protokoller var. safari'de ftp desteği yok mesela, yıl 2020, çok ilginç.

haa unutuyordum, internetten mp3 indirip tabirle "laps diye" dinleyemiyorsunuz. bu da ilginç. illaki itunes ile bilgisayara bağlayacaksın. bilgisayarınız yoksa eğer, geçmiş olsun.

peki geleyim sevdiğim kısımlara... hep mi kötü? -tabiki hayır.

öncelikle siri bir harika, bence emsali yok ama geliştirilmeli. 2 onaylı dosya silme yetkisi vesayre verilebilir. hani ilk zamanları nasıldı bilmem ama cihazı ilk kullanırlen wifi bile açamayan biri olarak, siri üzerinden bir çok işi yaptım. bir şeyi arayıp bulamazsam direk siri'ye soruyorum, hallediyor. gerçekten çok başarılı. yazdırırken de google kadar iyi bir dikte programı var onu da kullanıyorum arada o program da çok başarılı.

cihazın malzeme kalitesi oldukça iyi. bununla beraber kamerası iyi, kamera yazılımı da iyi. herhangi bir donanımı iyi, donanımın yazılımı da iyi. kısacası bu kısımda sizi üzecek bir cihaz değil. elinizdeki cihaz ne ise, şıkır şıkır çalışıyor. haliyle belli standartlar üzerinde çalıştığı için de işlemciden kaynaklı gecikme vesayre yaşamadan, tabirle akarak kullanıyorsunız cihazı.

bakın buraya dikkat; ios üzerindeki; google servisleri ve uygulamaları, windows servisleri ve uygulamalarından; bu yazılım şirketlerinin kendi platformlarındaki kullanımlarına göre çok daha iyiler, burası da çok ilginç. android ve windows üzerindeki aynı uygulamalar bu kadar iyi ve pratik değiller. gerçi microsoft, android üzerinde yine yaptı yapacağını ama android'deki bana göre kanayan yara dalvik'ten dolayı bir sıkıntı var.

android ile ios'u bir binaya benzetirsem ikisinin farkı android'in temeli zayıf, binanın üzeri çok başarılı. ios ise temeli çok sağlam, üzeri ise zayıf demeyim de eksik ve gereksizlikle dolu.

bunları bilerek hareket etmeniz, sizlerin artısına olacaktır. belki bir çok yerde yazılmıştır ancak, kişisel tecrübelerimi yazmak istedim. herkese iyi forumlar.
S
4 yıl
Garip bir ekran hatası
elimde lenovo marka windows tablet var. bu tableti açarken ilk açılışta; ekranda boydan boya dikey çizgiler ve bu çizgilerin dalgalanması şeklinde hareketli çizgiler oluşuyor, daha sonra windows başladığında -ki 15 saniye sürmüyor- ekran parlaklığını son ayara çıkarttığımda 30 saniye sonra ekran düzeliyor, sorunsuz çalışıyor. ekran ve dokunmatik yapışık, dokunmatikte en ufak bir sorun yok.

parlaklığı hemen düşürürsem, yeniden dalgalanma başlıyor ancak 10 dakika kadar kullandıktan sonra düşürdüğümde yine bir problem olmuyor.

sorun ekranın panelinde midir, ekran anakart-flex kablosunda mıdır, anakartta bağlantı noktasında mıdır, anakartta gpu çipinde midir, bataryada mıdır.

cihazın batarya kondisyonu iyi sayılır, ısınma durumu yok.

tahminim sorunun ekran flex kablosundan yana olduğunu söylüyor; tableti açtım, ekran ve anakart bağlantısını söktüm, temizledim ve taktım bir gelişme olmadı.

cihaz normalde sorunsuz çalışıyor çalışmasına ancak başlangıçtaki bu durum biraz keyif kaçırıyor.

benzer bir problem yaşayan varsa, sorunu giderdiyse veya arızayı tam teşhis edebilirse tecrübelerini almak isterim.
S
5 yıl
Tp Link Mercusys MW300RE Hakkında
Kablosuz ağ genişletici olan bu ürünü kullanmak için aldım ancak bazı sorunlar yaşamaktayım. Ağ genişletici ile bağlandığım ağ şifresiz, ağ genişleticiyi o ağa bağladığımda; ağ şifresiz olduğu için ağ genişleticinin oluşturduğu ağ da şifresiz oluyor, çünkü bağlanılan ağın şifresi default olarak ağ genişleticinin oluşturduğu ağ ile aynı oluyor.

bu aleti aslında yazıcı, tv, klima gibi eşyaları wifi den kontrol etmek için almıştım ama şifre koyamadığım için pek etkili olduğunu söyleyemem açıkçası.

sorunun çözümü var mıdır veya bu ağ genişletici ile ayrı bir ağ oluşturmam mümkün müdür?

@TP-Link Türkiye
S
6 yıl
8 Ocak 2018 SpaceX Zuma Görevi
https://youtu.be/0PWu3BRxn60?t=13m9s

yukardaki linkten izleneceği üzere(linki 13. dakikaya aldım) toplamda yaklaşık 10 dakika kadar süren görevdir. "Falcon 9" isimli roket 20 gün kadar evvel iridyum-4'ü fırlatmıştı, bugün tekrar havalanıp, bizleri şaşırtmayarak sorunsuzca inmeyi başardı. iridyum-4 görevi gibi dünyayı 3-4 defa dolaşmadığı için yaklaşık 10 dakika kadar sürüyor.

Videoyu izlemek için tıklayınız
S
7 yıl
İphone Se mi 4s mi
kullandığım asus zenfone5 telefonum artık miladını doldurdu 4g özelliği olmamasına rağmen oldukça memnundum cihazdan. ekranı da kırılıp şarj da tutmamaya başlayınca yeni telefon ihtiyacım ortaya çıktı. arkadaşlarla telefon modelleri hakkında konuşurken arkadaşımın evde duran fazla iphone 4s'i olduğunu istersem bana 200 tl'ye verebileceğini söyledi. bende yeni telefon için mağazalarda gezinirken se modelini ufak olduğu için oldukça beğendim. iphone 4s'e 200 tl vereceğim ve sorunsuz olduğu söyleniyor. iphone se'yi ise sıfır alacağım. telefondan beklentim bankacılık uygulamaları, mailler ve internette gezinti. sosyal medya üyeliklerim bulunmadığı gibi oyun felan da oynamıyorum. 200 tl verip 4s alsam yeter/idare eder mi, yoksa iphone se'yi kesin almalı mıyım. 1700 lira civarı bir fiyatı da vermek istemiyorum açıkçası telefona. batarya süreleri 4s ve se için tatmin edici midir? gerçi 90-100 dakika kadar ekran veren zenfone5'ten sonra ikisi de benim için iyi gelecektir ama 4s için internette gezinti de sorun yaşar mıyım? zenfone5'te internette gezintide sorun yaşamıyordum açıkçası. daha evvelden hiç ios telefon kullanmadığım için iphone 4s kullanmış bir se kullanıcısı soruma cevap verebilirse sevinirim. teşekkürler.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.