M

Yarbay
24 Nisan 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
16 üye
Görüntülenme (?)
266 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
M
geçen yıl
Gigabyte Auros P750 Psu fan değişimi maceram
Bir süredir ses yapan fanı Türkiye garantisi bittiği ve yurt dışı gigabyte merkezle uğraşmamak için kendim değişeyim dedim. Güzelce psuyu söküp fanı içinden çıkardım, elimde hali hazırda bulunan akasa viper 14cm fanı takayım derken o da ne, fan vida delikleri uymuyor. Malesef illet bir ölçü olam 135mm fan kullanmışlar. Biraz el işçiliği biraz sabırla elimde bolca bulunan silikon vidalarla fanı bir şekil yerine uydurdum. Eski fandan 2 pin soketi söküp, akasanın 4 pin soketi ile değiştirdim. Sonra sistemi bir güzel toplayıp başladım teste.

Yok ne yaptıysam fan devreye girmiyor. Gerçi elimdeki donanımla maximum psunun yarı gücünü çekebiliyorum. Diyorum altı üstü iki pin fan, neyi yanlış yapıyorumda fan çalışmıyor. Bu arada %20 yüke kadar normalde fanı zaten çalıştırmıyor. Ama ben bu aralığı çok rahat geçebiliyorum. Düşünürken düşünürke benim jeton düştü. Eski oc ve havalandırma işleri ile uğraşırken deneyimlerim aklıma geldi. Sorun şuydu, her 12 volt fanın dönme başlangıc değeri aynı değildir. Orjinal fan 5 volt civarı dönmeye başlarken akasa 7 volt civarı ancak ilk hareketi yapabiliyordu.

İstemeye istemeye mecburen akasa fanı söküp, corsair kasa ile gelen düşük devirli 120mm fanı yine silikon vidalar yardımı ile bir şekil yerine oturttum. Bu fan daha düşük voltajla çalışabiliyordu, ama o da ne voltaj ucu ucuna yettiği için iğrenç bir cızırtı sesi yapmaya başladı. %20 yükte bu ses varken, %30 civarında daha fazla voltaj sayesinde ses kayboluyordu. Ama işin kötüsü benim kullanım senaryomda tam bu ses yaptığı aralığa denk geliyor. Eski fanıda bakım yapıcam diye anasını ağlattım, geride takamıyorum.

Baktım olmuyor sinirlerimde iyice gerilmiş durumda, hemen Türk kafası bir çözüm ürettim. İlk akasa fanı geri bağlayıp, kablosunu güç kaynağının yanında çıkartıp anakarta bağladım. Artık fanı güç kaynağı değil, anakart kontrol ediyor. 2 3 yıl böyle idare edip sonra duruma göre bir güç kaynağı bakarım artık.

Hocam özet geç kim bu kadar şeyi okuyacak derseniz. Güç kaynağı fanını değişterecekseniz önce elinizdeki fanın, orjinal fanla aynı ölçü ve başlangıç voltajında olduğuna emin olun. Yoksa benim gibi bir koca gün uğraşıp, saç baş yolarsınız.
M
3 yıl
Ekran kartı destek fan aparatı
Arkadaşlar selamlar;

Uzun zamandır kendi pc imde ekran kartımın soğutmasına yardımcı olmak için 2 x 120 fan kullanıyorum. O zamanlar böyle bir adaptör olmadığı için kablo bağı ve biraz el işçiliği ile birşeyler uydurmuştum. Sonra bakınırken çinlilerin böyle bir adaptörü yaptığını gördüm, malesef ülkemizde satan yer bulamadım. En nihayetinde geçen hafta çinden sipariş verdim ama üç kağıtçı çinliler bir kısmını kuponla ödediğim için ürünü göndermediler. Bende nasıl olsa kendi yaptığım şeyde işe yarıyor deyip vazgeçmiştimki teknobiyotik akasa markasıyla ithal etmiş. Hemen bir tane sipariş geçtim ve gelir gelmez kullanmaya başladım. Eğer sizinde böyle bir şeye ihtiyacınız varsa ve yurt dışı alışveriş işine bulaşmak istemiyorsanız aşşağı linkini bırakıyorum.

https://www.teknobiyotik.com/akasa-pcie-slot-icin-ekran-karti-sogutma-2x12cm-fan-baglama-aparati-ak-mx304-12bk.html
M
3 yıl
Var mı hâlâ Logitech G700/G700S kullanan.
Selamlar gençler;
10 - 11 Sene kadar önce başlayan G700 maceram, bozulan mouselarımı tamir ede ede bugüne kadar geldi. Genelde çift tıklama sonucu oluşan sıkıntıları switch değiştirerek çözdüm. G700 ün üst anakart gitti, aliexpress ten yenisini sipariş ettim. Bir aya gelir heralde. Onu da ayağa kaldırırsam elimde çalışır durumda bir tane g700 iki tane g700s olacak. Aliexpress sağolsun bozuk kısımları çok rahat bulunabiliyor. Ömrüm varsa bir on sene kadar daha g700 maceram sürecek gibi. Var mı benim gibi g700 hastası olup vazgeçemeyen?
M
5 yıl
StoreMI maceram
Geçenlerde bende modaya uyayım deyim sistemime bir adet m2 nvme ssd disk aldım. Tamam sistemin kurulduğu disk canavar gibi oldu ama oyunları kurduğum hdd bu sefer daha çok gözüme batmaya başladı. Bütçeyi ayarlar ayarlamaz 1 tb hdd mi 1 tb ssd ile değiştireceğim. Hikaye bundan sonra başlıyor.

Aklıma hemen amdnin ikinci nesil ryzen anakartlarını (x470/B450) tanıtırken bahsettiği bir özellik geldi; StoreMI. StoreMI neydi, StoreMI emekti, özveriydi, uykusuz geçen gecelerdi . StoreMI yavaş hddnizi hızlı bir ssd ile birleştirip, en çok kullandığınız dataları ssd den hızlıca erişmenizi sağlayan bir teknoloji. İsterseniz 2 gb ta ramden ayırıp daha da hızlanmasını sağlayabiliyorsunuz.

Bende gerekli yazılımı Amd nin sitesinden indirip sistemime kurdum ve atıl durumda bekleyen 120 gb ssd im le 1 tb hdd mi birleştirdim. Ve evet hem sentetik testlerde hem de oyun yüklemlerinde bariz farklar oluştu. Dedim büyük kapasiteli bir ssd alıncaya kadar böyle bir süre (6 ay kadar) idare edeyim dedim. Hatta belki ssd almama gerek bile kalmaz diye düşünmeye başladım.

Ama o da ne, windows klasik güncellemelerinden birini yaptı ve açılışta senin disk bozulmuş aga bi el atıyım dedi. Aha dedim disk uçtu. Ama baktım disk sapa sağşam içindeki datalarla birlikte duruyor. Dedim gerizekalı windows evham yaptı heral. Hemen bir oyun açtım, biraz ilerledim, anam o da ne grafiklerde bozulmalar olmaya başladı. Dedim anlık bir sıkıntı oldu heral bir restart atıyım geçer, geçmedi. Oyun dosylarına tekrar üzerine yükleyince sorun kalmadı.

Yani bizim StoreMI macerası buraya kadarmış (2 hafta). Sistemi her defasında düzgün bir biçimde kapatırım, hatta ups im var sıkıntı olmasın diye. Yani benden kaynaklı bir sıkıntı olamaz. Dedim sistemi eski haline getireyim. Kurarken sorunsuz data kayıpsız kurulurken, kaldırmaya kalkınca datalarıda silecem ha dedi, çirkef StoreMI . Dedim zaten ben bu dataya nasıl güveneyim sil anasını satıyım, Allahtan güvenmeyip yedek almıştım. Şu an yedeklerimi yükleyip sistemi eski haline döndürmekle uğraşıyorum.

Hocam özet geç okuyamam bu kadar şeyi diyorsanız, StoreMI kurmaya karar verirseniz her an data kaybına uğramaya hazır olun derim. Onun dışında vadetiklerini yerine getiren bir teknoloji, ssd hızında hdd niz oluyor.
M
5 yıl
Adata Xpg Sx6000 Pro 256 Gb NVMe M2 Ssd
Kendilerini inventusun sitesinde görece uygun bir fiyata görünce dayanamayıp 1 adet sipariş geçtim. Normalde standart sata bir ssd ye göre değerleri oldukca iyi olsada günlük kullanımda çok bir etkisi olmayacağını biliyordum ama yinede aldım. Kargo elime geçince bir güzel montajını yapıp test programları ile vadettiği hızları verebiliyormu diye baktım (2100/1200 mb), sorunsuz olarak bu hızları verdiğini gördüm. Bir güzel mevcut ssd imden (adata su650 240gb) clone yöntemi ile sistemi yeni m2 ssd ime aktardım.

Eski ssd yi söküp yalnız m2 ssd ile boot edeyimde sistemimin keyfini çıkarayım derken, o da ne makine açılmıyor. Dedim benim anakart (Gigabyte b450 aorus pro) arada böyle saçmalar (anakarta birşey takıp çıkardığımda) biosa reset atayımda kendine gelsin. Bios reseti falan hikaye, alet bir türlü açılmıyor, fanlar çoşuyor ama görüntü yok. Üç dört denemeden sonra güç bela açıldı. Windows yüklendi, herşey yolunda, testler temiz, bir daha açıp kapayayım dedim aha aynı durum, pc açılmıyor.

Yeni bir bios update i çıkmış, onu gömeyim dedim, yok sıkıntı devam ediyor. Pc anca 3 - 4 denemede bir boot ediyor, onda da bios ayarları uçmuş bir şekilde. Dedim gigabyte senin yapacağın anakartın ....... . İşin komiği ssd uyum listesinde görünüyor. Neyse m2 ssd yi söküp sata ssd yi bağlayınca canavar gibi çalışmaya başladı alet. Dedim gigabyte ın günahını aldık, ssd i bozuk heralde. İade için inventusa başvurdum.

Meğerse sıkıntı ssd inin mevcut firmware i ile ryzen sistemlerde sorun çıkarmasıymış. İnventusdan uygun firmware dosyasını gönderdiler ve çilem bitti. Normalde tek ssd alanları konuyla ilgili olarak uyarıyorlarmış ama benim siparişi gözden kaçırmışlar. Dedim olur insanlık hali, sonuçta bir art niyet yok. Ben sorunu söyler söylemez çözüm üretip sıkıntıyı giderdiler.

Özet geç hocam uzun oldu derseniz; Ryzen sisteme Adata Xpg Sx 6000 pro NVMe M2 bir ssd alırsanız mutlaka firmware update i yapın. Yoksa tırmalar durursunuz. Ayrıca standart bir kullanıcı için olmasa da olur bir olaymış bu NVMe ssd olayı, sata ssd i ile çok az bir performans farkı oluşuyor.
M
6 yıl
Gigabyte B450 Aorus Pro almak isteyenlerin dikkatine!
Gigabyte B450 Aourus Pro anakart sahibiyim. Kendileri oldukca yakışıklı ve albenisi olan bir kart. Birde indirime denk gelince 850 tl gibi bir fiyattan kapıverdim. Yalnız şöyle bir durum var. Dışarıdan bakılınca 8+3 fazlı vrm varmış gibi görünsede kendileri gerçekte 4+3 fazlı vrm ünitesine sahip. Gigabyte oraya birşeyler uydurup (1 yüksek 2 alçak mosfet gibi birşey) hybrid vrm diye iteliyor . Asıl meseleye gelelim. 6 ya da 8 çekirdekli ryzen işlemcileri oc li kullanayım derseniz, vrm ler hararet yapıyor. Sanırım sıkıntı vrm soğutuculardan kaynaklanıyor. Özellikle sıvı soğutma kullanıldığında bu bölgede yeterli hava akımı oluşamıyor. Ben hala hava soğutma ve bir sürü kasa fanı kullandığım için sorun olmadı. Ama sıvı soğutma kullanmak isteyenler mutlaka vrmlere doğru üfleyen fan kullanmalı.

Özet geç derseniz bu anakart vrm soğutucularının orada hava akımı istiyor, özellikle sıvı soğutma kullananlar buna dikkat etsin.
M
6 yıl
Gigabyte B450 Aorus Pro almak isteyenler dikkatine!
Gigabyte B450 Aourus Pro anakart sahibiyim. Kendileri oldukca yakışıklı ve albenisi olan bir kart. Birde indirime denk gelince 850 tl gibi bir fiyattan kapıverdim. Yalnız şöyle bir durum var. Dışarıdan bakılınca 8+3 fazlı vrm varmış gibi görünsede kendileri gerçekte 4+3 fazlı vrm ünitesine sahip. Gigabyte oraya birşeyler uydurup (1 yüksek 2 alçak mosfet gibi birşey) hybrid vrm diye iteliyor . Asıl meseleye gelelim. 6 ya da 8 çekirdekli ryzen işlemcileri oc li kullanayım derseniz, vrm ler hararet yapıyor. Sanırım sıkıntı vrm soğutuculardan kaynaklanıyor. Özellikle sıvı soğutma kullanıldığında bu bölgede yeterli hava akımı oluşamıyor. Ben hala hava soğutma ve bir sürü kasa fanı kullandığım için sorun olmadı. Ama sıvı soğutma kullanmak isteyenler mutlaka vrmlere doğru üfleyen fan kullanmalı.

Özet geç derseniz bu anakart vrm soğutucularının orada hava akımı istiyor, özellikle sıvı soğutma kullananlar buna dikkat etsin.
M
6 yıl
Ryzen 5 1600x win 10 win 7 ikilemi
Arkadaşlar selamlar;

Uzun zamandır forumdan uzaktım (babamı kaybettim). Hem biraz kafam dağılsın hem de fx işlemcimi değiştiriyim artık deyip vatanın indiriminden ryzen 5 1600x aldım.

Fx işlemci ile win 7 kullanıyordum ve oradaki sisteme, düzene çok alıştım. Hem bir yerden sonra mecbur kalacağım için hem de ryzene win 7 kurmak sıkıntılı olduğu için win 10 kurdum. Ama gelin görünki sudan çıkmış balığa döndüm. Sanki hiç bilmediğim bir şehire gelmiş gibiyim. Bugünde telefonumun hafızasına ulaşamamak iyice tuz biber oldu. Ben şimdi win 7 ye dönsem ne kaybederim, yoksa dişimi sıkıp win 10 la devammı etmeliyim. Yorum ve deneyimlerinizi eksik etmezseniz sevinirim. Şimdiden herkese teşekkürler.
M
6 yıl
Ryzen 1600x windows 10, windows 7 ikilemi
Arkadaşlar selamlar;

Uzun zamandır forumdan uzaktım (babamı kaybettim). Hem biraz kafam dağılsın hem de fx işlemcimi değiştiriyim artık deyip vatanın indiriminden ryzen 5 1600x aldım.

Fx işlemci ile win 7 kullanıyordum ve oradaki sisteme, düzene çok alıştım. Hem bir yerden sonra mecbur kalacağım için hem de ryzene win 7 kurmak sıkıntılı olduğu için win 10 kurdum. Ama gelin görünki sudan çıkmış balığa döndüm. Sanki hiç bilmediğim bir şehire gelmiş gibiyim. Bugünde telefonumun hafızasına ulaşamamak iyice tuz biber oldu. Ben şimdi win 7 ye dönsem ne kaybederim, yoksa dişimi sıkıp win 10 la devammı etmeliyim. Yorum ve deneyimlerinizi eksik etmezseniz sevinirim. Şimdiden herkese teşekkürler.
M
6 yıl
Turknet Abonelik İptali
Bundan dört yıl önce başladı Türknet maceram. Başta herşey güzeldi 14 mbit hız alabiliyordum (adsl). Sonra zaman içinde azala azala 6.5 mbite kadar düştü. Açtığım destek kayıtlarında ya sorun yok dediler ya da sadece hızımı daha da düşürdüler. Bu arada Türk Telekom da arayıp bize geçerseniz gerekli çalışmaları yapıp hızınızı yükseltiriz deyince iptal dilekçemi bugün gönderdim. Bakalım bundan sonra neler olacak.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.