I

Yarbay
06 Ağustos 2012
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
15 üye
Görüntülenme (?)
410 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
I
4 ay
Oto amfi hk. tasarım ve bilgi paylaşım
Merhaba. Aracımda mid-bass için bir amfi tasarım aşamasındayım. Aynı şekilde kamp yapmaya gittiğimde kullanmak için iki adet stereo amfi yapmayı düşünüyorum.

Araç için kullanacağım amfide 2x100w 150w civarı rms değerleri benim için ideal, hatta fazla bile gelebilir kanaatindeyim. Pandizottaki jbl ovallerimde bas booster tarzı bir kat ile stereo köprü ya da stereo normal bir amfi düşünüyorum. Beslemesini aküden alacak.

Kampta projektörle birlikte kullanmak için ya da gitar çalarken, müzik dinlerken bluetooth vs amfi niyetine kullanmak için bir düşüncem var.

Elimde 2 adet tda7294, 4er set olarak da 2sc5200 2sa1943, bolca da tda2030 tda2050 var.

Bu hafta pek vaktim olmayacak ama elimden geldiğince paylaşım yapmayı düşünüyorum.

Kısacası, isteyen arkadaşlarımız paylaşımlarını, düşüncelerini ya da projelerini istediği gibi sunabilir, destek olabilir, sadece amfi olarak bakılmayabilir, konu herkese ve her projeye açıktır 👍


Paylaşımlar başladı. Şuan oto amfi için kullanacağım smps devreye ait osilatör devre şemasına karar kılıp proteus programında şema ve baskı devreyi hazırladım. Devre şeması ve oluşturduğum board çizimi aşağıda mevcut. Osilatörün çalışıp çalışmadığı proteusda test edildi. Gerekli frekans değişimi C4 ve R13 devre elemanları ile yapılabiliyor. Kart çıkışı N kanal mosfeti doğrudan sürüyor. D1-Q4-R14 grubu ve D2-Q5-R15 grubu bir çeşit anahtar görevi görüyor.

1) +5v hattı ile feedback arasına direk optokuplör takılıyor ve izole edilmiş şekilde osilatör çalışması kontrol ediliyor. Opto kuplör tl431 ile kontrol edilerek çıkış voltaj kontrolü takip edilecek.
2) Remote ucu osilatör için on-off işlemi yapıyor. 10,5V eşik değerine sahip. Daha altı durumlarda çalışmayı engelliyor. Bir çeşit akü koruma gibi düşünülebilir.
3) Kartın arka yüzeyinde j2-j3-j4 pinlerinden osilatör sürücüsünün çalışma modu seçiliyor;
J2 ve J3 kısa devre edildiğinde kart push-pull modunda çalışmakta, iki çıkışda birbirinin tamamlayacak çekilde osilatör çalışıyor
J3 ve J4 kısa devre edildiğinde kart tek çıkış modunda çalışıyor. Çıkışları köprülüyor. Bu durumda çıkış sürücü katında malzeme gereksinimi azalıyor. Örneğin entegrenin 9 ve 10 nolu pinlerini kendiniz kısa devre ediyorsunuz; D1, Q4, R14 ve R16 kullanımına gerek kalmıyor.
J2-J3-J4 üçü birlikte kısa devre edilmeyecek
Kart ebatı 6cm x 3,5cm olarak tasarladım. İyice sıkış tepiş olmasın.
Dosyaları aşağıdaki linkte paylaştım. Proteus 8.15 versiyon ile çizdim. Umarım açılır. Baskı devre pdf olarak da ekledim.

Drive Link



Osilatör şema;

< Resime gitmek için tıklayın >

Osilatör Kartı;

< Resime gitmek için tıklayın >


Güncellemeler için takipte kalabilirsiniz.
I
3 yıl
0-30 Volt 0-10A ayarlı smps güç kaynağı sıfırdan proje çalışması
İleriki süreçte gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Lütfen süreci göz önünde bulundurunuz.



Merhabalar.

Sıfırdan başlattığım projede sizlere elimden geldiğince adım adım güç kaynağımın yapım aşamalarını paylaşacağım. Kullandığım program Proteus. Yazıcı toner çıktılı HP1102w, ütü ile baskı uygulanacak (evet hala ütü ile ). Ürün 0-30V 0-10A ayarlı güç kaynağı, dijital led gösterge ile çıkış akım ve gerilimi gösterecek, aşırı akım koruması mevcut, ayar bölümü ise ileride geliştirmeye açık olması amacıyla 0-5 volt arasındaki voltaj aralığına göre akımı ve gerilimi ayarlamakta. Bu sayede ileride pic-atmel yada raspberry-arduino gibi sistemlere kolay adapte edilebilecektir. Aslında bunu özellikle istedim ve internette buldum. Kullanılan malzemelere ait oranlar ve değerler ileriki süreçte paylaşılacaktır. Önceliğim çalıştırmaktır.

Devre aslen:
36volt 15amper güç kaynağı (EDT59; ana güç çıkışı, EE16 +TL494 izolasyonlu sürücü, EE19; Dahili 5V ve 12V güç kaynağı)
TL494 smps sürücü katı,
Ayarlı güç kontrol kartı (Mosfet-bjt)
Gösterge paneli,
Ayar (pot) mekanizma katı içermekte.

Elimde mevcut olan kutuya göre proje hazırladığımdan yer kazanmam gerekiyordu. Sıkış tepiş malzeme yerleştirmektense bölümlere ayırdım. Bu yüzden ana güç kontrol, ana güç osilatör ünitesi, Stand-by güç kaynağı ünitesi ayrı modül olarak kısım kısım ayırdım. Osilatör ve dahili güç kaynağı anakarta dik pozisyonda monte edilecek. Aynı şekilde Ayarlı çıkış katına ait güç transistörleri- kondansatör ve filtre bobini, beyz akım sürücü direnç vs de ayrı bir kart üzerinde olacak.

Aşağıdaki resimde 36V 15A sabit çıkışlı güç kaynağına ait güç kontrol ünitesinin şeması mevcut.

İlk şemamız anakart üzerinde. Kendisi ana güç kaynağımız. Kullanacağım Q1 ve Q2 transistörleri 20N60, BR1 köprü diyot RBV-1506j kullanacağım. Şema üzerindeki isimlerine pek takılmayın. Proteus kütüphanemde olmadığı için uyumlu kılıf kullandım. AC1 ve AC2 ; sigortadan geçtikten sonra 220V hattımızın bağlandığı pinlerdir. AC1A ve AC2A ise dahili güç kaynağımızın güç giriş pinleridir.
< Resime gitmek için tıklayın >

Ana güç kartımızın çalışması için gerekli olan pwm akım ve gerilim kontrollü osilatör kartına ait devre şeması. Kendisi TL494 üzerine kurulu çok da karışık olmayan bir devre. Çok özen göstermedim çizime.
< Resime gitmek için tıklayın >

Bu arkadaş ise dahili güç kaynağı. Kendisi 12V 1A ve 5V 2A çıkış veriyor. 12V hattı ana güç çıkışının (36V 15A) osilatör entegresini beslemekte. EE19 çıkışında 5v ve 12v hattını tamamen ayırdım. Çıkıştaki volt ve amper ölçümü için kullanacağım ölçü aleti için ayriyeten 5V ihtiyacım olursa diye. O yüzden izolasyonlu güç kaynağım bulunsun. Bu kartı bilgisayar güç kaynağının stand by çıkış sağlayan biriminden direk devre şeması çıkararak çizdim. EDT59 yeterince canıma okudu. Elimde zaten onlarca böyle atıl güç kaynakları var, birde bunun trafosunu sarmakla uğraşmıyım :D 5H0165R tümleşik entegre sayesinde ne frekans ne voltaj derdim olmadığından biraz da basit olduğundan bu devreyi kullandım. Bilgisayar güç kaynakları böyle projelerle hayat buluyorlar işte :) Bir tanesi de bisikletimin far bataryasını şarj etmekte kullanıyorum.
< Resime gitmek için tıklayın >


Buraya kadar 36V 15A ana güç kartını paylaştım. Yarın bu kartları basıp çalıştıracağım. Yalnız anakart üzerinde ayarlı güç kaynağının sürücü osilatörünü de yerleştirdim. Yer kazanacam diye karman çorman birşey çıkıyor ortaya, kırk takla atıyorum

Bu da üzerinde biraz daha oynayacağım voltaj ve akım ayarlı çıkış katına ait şimdiki şeması. Bunda da aynı şekilde muadil transistör kullandım. U1 TL494. R24 direnci akım sınırlama için kullanılacak. IP+/IP+/VP-/VP+ pinleri ölçüm noktaları. Duruma göre R24 direncini devreden ayırıp elimdeki ölçü aletinin akım proplarını buraya girebilirim. Kılıfları falan değiştirebilirim. RV1-RV2 ve RV3 trimpotları ile çıkış akım ve gerilimi 5 volta göre adapte edilecek. J7 voltaj ve akım ayar potuna gidiyor. 6 ve 5 nolu pin +5V, 1 ve 2 nolu pin şase, 3 ve 4 nolu pin voltaj ve akım kontrol. 1 3 ve 5 pot1; 2 4 ve 6 pot2. İkisi de 10K. J8 ise death time svici. 2 3 4 nolu pinler kullanılacak, 3 pinli H soket kütüphanem yok o yüzden h4 kullandım :))))
< Resime gitmek için tıklayın >


Aşağıda da şuanda çizilmiş durumda olan ares baskıları mevcut.
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Tanıştırayım. Bunlar da malzemelerimiz :)) Yazıcıdan pafta takımına, ölçü aletinden mini osilaskoba, kullanacağım çoğu alet edevat burada.
< Resime gitmek için tıklayın >


Güzel birşeye benziyecek gibi 💪

Trafomun 500x2 watt sarım hesabı. Yine de ileriye dönük olması için 1000 wat güç kaynağımız olsun (kanıma girdiniz, zehir yükleniyor) < Resime gitmek için tıklayın >
I
3 yıl
Nasıl bir kasa ortaya çıkarabiliriz? Fikri olanlar içeri
Merhaba arkadaşlar. Aerocool Xpredator X2 beyaz kasaya sahibim. Kendisi pencereli, 2014 yılında topladığım sistemde kasama yaptığım modifiyeyi yaklaşık 2 sene sonrasında dağıttım. kasa egzost fanına yakın olarak koyduğum sıcaklık sensörünü programını yazdığım PIC16f2550 mikroişlemci ile okuyup rgb şerit ledlerin rengini kontrol etmek vasıtasıyla kasa içine monte etmiştim. ilk açılışta ice-blue tarzı bir renk ile karşılar, yaklaşık 30sn sonra sıcaklığa göre renk değiştiriyordu. sıcaklık düşükken mavi tonlar hakim, ısındıkça yeşil sarı turuncu kırmızı tonlara geçişli olarak değiştiriyordu. Hoşuma da gitmiyor değildi, lakin bir hışımla elimdeki crossfire r9 290ları, işlemci ve anakartı, bu yaptığım kontrolcüyü falan sattım. 6 senedir falan da uyduruk bir sistem kullanıyordum.
Şimdiki sistemde daha ekran kartım bile yok, olsa bile muhtemelen kasam eskisi gibi ısınmıyacak, bu yüzden nasıl birşey yapabiliriz ? fikirlerinize htiyacım var. Atıp tutmak serbest 😅
I
3 yıl
Dahili Wifi-bluetooth kart önerisi
Merhaba arkadaşlar. wifi 6 ve bluetooth 5.2 sürümlü dahili kart arıyorum. Türkiye içinde satan var mı böyle birşeyi? özellikle güncel Bluetooth sürümlü istemekteyim. 4.0 gecikme yaratmakta. çinde 150TL civarı. şuan çin tatile girdiği için de getirtmek sorun olacak.
Anakartın soketin adının tam olarak ne geçtiğini bilmediğimden soket adını yazmadım. Aşağıya görsel ekledim.
Aradığım kart örnek olarak;
< Resime gitmek için tıklayın >


Anakartın modeli huananzhi gaming x99-tf, karta takacağım soket;
< Resime gitmek için tıklayın >
yardımcı olabilecek varsa sevinirim.
I
3 yıl
Çinden işlemci anakart ram getirtme sorunsalı
Arkadaşlar merhaba. malum dolar kuru yüzünden sıfır sistem toplamak bütçeyi zorluyor. bizim Türkiyedeki ölücülere para kaptırmaktansa çinden getirtmeyi tercih ediyorum. şuan kullandığım sistemde anakart ve işlemciyi de zaten çinden getirtmiştim. 5 yıldır falan kullanıyorum.
Bütçem problem değil ancak ben donanıma 3 5 bin lira vermek istemiyorum. yeri geldikçe elimdeki diğer donanımları da elden çıkarıp ekran kartı alacağım. daha ileriki süreçte de m2 ssd, wireless vebt modül takacağım. Çok abartı oyun oynayan biri değilim, 1080p 60hz monitörüm var ama arabanın bakımlardı lastiklerdi pek birşey geçmiyor ele avuca.
1500 1700 gibi rakamlara şöyle birşey getirtsek nasıl olur? bu markanın x99 gaming modelini düşünüyorum.
< Resime gitmek için tıklayın >
I
7 yıl
1300-1500tl civarı android telefon arıyorum sıfır yardım lütfen
Arkadaşlar merhaba. 1300-1500TL limitle hangi telefon alınabilir? Aradığım kriterleri aşağıda belirttim, Kullanıcılardan yorum bekliyorum.

Aklımda iki model var,
İlki Lenovo K6 Note
İkincisi Sony Xperia AX ultra
Nokia lumiadaki kronik sorunlarıyla uğraşmaktan bıktığımdan nokia, yurt dışı garantili xiaomi gibi absürt marka da bakmıyorum. Çin malı porsche görünümlü doğan gibi o ne öyle :=) Hadi lenovo yu neredeyse 8 yıldır tanırım, laptop konusunda çok iyi olduğundan sıcak bakıyorum. Ancak dediğim gibi xoami gibi vestel gibi hele hele casper gibi illet firmalardan ve markalardan uzak dururum.

Aradığım özellikler;
Kesinlikle yurtiçi garantili olmalı,
Şarjı 1 günü çıkarabilmeli,
Android destekli olmalı,
kamerası iyi olmalı,
5'' üstü olması kafi,
Gerektiğinde oyun oynayabileceğim,
Gerektiğinde film izleyebileceğim bir telefon arıyorum. Nakit olarak ya da kredi kartıyla sıfır olarak alacağım. Ne önerirsiniz? Bir de bloetooth kulaklıkla kullanmayı planlıyorum. Öyle bilmemne oranı yüksekmiş şuymuş buymuş farketmez, zaten her ortamda rf dalgaları mevcut, Her yerde gsm sinyali var,öyle fazla takılmaya gerek yok.
I
7 yıl
Excel formül için yardım, biraz önemli
Arkadaşlar kolay gelsin, sistemde palet giriş çıkışlarını kontrol etmek amacıyla formüle ihtiyacım var. %10 fire gelen ve toplam palet miktarı için formül yapılmış. Ancak ben sistemde palet miktarının üstüne hesap makinesiyle toplayarak yazmak zorunda kalıyorum, buna bir çözüm bulmam lazım. Kısaca durum şu;

A4; firma ismi - B4; palet türü - C4; gelen palet için giriş miktarı - D4; Giden palet için giriş miktarı - E4; Gelen palet stoğu - F4; giden palet - G4; gelen-giden farkı (=E4-F4) H4; %10 fire (=E4-F4)

Arkadaşlar amacım mümkün olduğunca vakit kazanmak, 10 saniyenin bile kıymeti oluyor, Bu yüzden C4 kutusuna gelen firmanın paletini yazıp enterladığımda E4 kutusuna bu rakamı yazmalı, daha sonrasında da C4 kutusuna girdiğim tüm paletleri E4 kutusundaki rakama eklemeli. atıyorum ilk girişte 12 palet geldi, c4e 12 yazıp enterladığımda e4 12 olmalı, tekrar c4'e gelip 5 yazdığımda e4 12+5=17 yapmalı. Bunu her defasında artırmalı. Aynı şekilde giden kısmı için de yapılması lazım. Bi yardımcı olursanız sevinirim.
I
8 yıl
Hangi internet paketini tercih etmeliyim?
Arkadaşlar kolay gelsin. Evime internet bağlatmak istiyorum. Bölgemizde fiber altyapı yok. İki sene öncesine kadar TT internet kullanıyordum ve hiç memnun değildim. Bir daha zaten o firmaya bulaşmayacağım (elimden geldiğince). Her ne kadar Türk Telekom alt yapısı kullanılsada muhattap olmak istemiyorum.

Aylık min 20GB kullanım görmekteyim. Film izlerken oyun indirirken 3Mbit akn ile 200GB bile olabiliyor Bu yüzden sınırsız internet benim için kaçınılmaz. Bana uygun bütçeli paket önerisi yapabilirseniz sevinirim. Bu süreç zarfında ufak çaplı araştırmalar yapacağım.

Elimde hali hazırda zaten modemim var TPLINK TD-W8970 15db üç antenli olan versiyon. 20 Mbit rahat görüyordum bu modemle. Yeni modem ihtiyacı duyulmazsa iyi olur. Bir de bunu satmakla uğraşmayayım.

Türknette engelsiz tarife 150gb akn 32Mbit + 1000dk 45 tl
Vodafoneda 56 liraya 50gb akn 8Mbit internet paketi var.
Uydunet 10Mbit 50gb akn 40TL

Bazıları VDSL falan muabbeti yapmış. Bu nedir yardımcı olursanız sevinirim.
I
9 yıl
LGA1150\u0027ye mi geçeyim, yoksa P9X79 LE mi alayım?
Arkadaşlar, anakartımın problemi yüzünden değişim talebi geldi servisten. Vatan bilgisayar sağolsun yaptı yine yapacağını, P9X79 PRO anakart yok stoklarında Deluxe geçmek istemiyorum, heralde oda yok zaten, yeterli geliyordu PRO. Montajdaki elemanla tartıştım, eleman resmen işlemcini satıp LGA1150ye geç dedi, şaşkınım hala. X99'a geçersem hem RAMleri hem İşlemciyi satmakla uğraşacağım, şimdilik elimdeki 2600'e ikinci el bir anakart ayaarlayıp ona devam edeceğim, bu sırada da 4820K'yı satacağım.

max 700 liraya kadar i7 4770k ya da 4790k ile kullanabileceğim,

  • iki pcı-ex x16 slotlu, (Proyu ve 4820k'yı bu yüzden seviyorum; Physx kartı da alacaktım yanlarına)
  • en az 1 tane PCI-ex x1 slota sahip (wifi kart takılacak PCE-n15)
  • hatta mümkünse 1 adet PCI slota sahip
  • 4 ram slotu bulunan bir anakart arıyorum. en az 16GB bellek desteği olması gerekiyor, çünkü Gskilleri diğer kasaya takıp 2x4GB daha ekleyeceğim. Ne önerirsiniz Z97 MPower MAX AC dışında, faz sayısı yüksek şöyle gösterişli bir kart ?
  • I
    9 yıl
    DİKKAT !! BU BİR DOLANDIRICILIKTIR !!!
    Arkadaşlar merhaba. Bugün gelen bir mail üzerine konuyu açmış bulunmaktayım. Bu nasıl bir yüzsüzlüktür, insanlara anlam veremiyorum. Bu insanlar nasıl oluyor da mail adreslerimizi ele geçiriyorlar? .....@ptt-posta.biz gibi kolay alınabilen maillere dikkat edin. İçerikte virüs var (exe dosyası), indirmeyin ve ya açmayın/itibar etmeyin.
    Link 1; url
    google

    PTT Kargo Takibi <emel@ptt-posta.biz>
    09.03.2015 Tarihte kargonuz teslim edilememiştir. kod:755732

    EA273182901BE takip numaralı kargonuz 09 Mart 2015 adresinize teslim edilememiştir. Lütfen adres bilgilerinizi güncelleyerek kargonuzu teslim alınız.

    Teslimat adresi değiştirmek için PTT Adres Değişikliği Formu indirip dikkatlice ve eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir.

    Adres Değişikliği Formu İndir

    Dikkat

    Kargonuz 15 iş günü içinde almanız gerekmektedır. Fazladan her gün için PTT sizden 25TL/günlük tazminat talep etme hakkına sahip olacaktır.

    Gizlilik Politikası

    PTT olarak ilgili kuralların tarafımızca tümü ile eksiksiz bir şekilde yerine getirileceğini teyit etmekteyiz. Böylelikle, aşağıda belirtilen kişisel bilgi toplama ilkelerine bağlı olarak, tüm gayretimizi tarafımızca toplanmış olan her türlü bilgiyi ekibimizce alınan sıkı güvenlik ve gizlilik önlemleri ile saklama hususunda özen göstermekteyiz. Kişisel bilgi toplama ve kullanımını en aza indirgeyerek, toplanan kişisel bilgileri sadece işlemlerin gerçekleşebilmesi için gerekli olan süre kadar tutmakta, öte yandan size en kaliteli hizmeti ve birbirinden güzel fırsatları sunmaktayız. Web sitemiz, gizlilik konusunda yeterince duyarlı olduğunu gösterebilen ve standartlarımıza uygun olan sitelere bağlantılar içermektedir. Ancak ilgili sitelerin içeriği ya da gizlilik uygulamalarından PTT sorumlu tutulamaz.

    Bu e-posta bmt.aliyasin@gmail.com için gönderilmistir. Eğer artık ilgilenmiyorsanız haber grubu üyeliğinizi iptal edebilirsiniz

    PTT Posta Hizmetleri
    Posta ve Telgraf Teşilatı A.Ş. 2015


    ayne kargo takip numarası ile farklı kişilere mail göndermişler, kimine hatalı kimine defalarca gitmiş. Dikkatli olalım arkadaşlar
    DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.