Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
50
Cevap
702
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Milli muharip uçak KAAN için şimdiye kadar 2 milyar dolar harcandı
M
4 hafta
Yarbay
Konu Sahibi

Milli muharip uçak KAAN için şimdiye kadar 2 milyar dolar harcandı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, geçtiğimiz günlerde düzenlenen “Rize Günleri” etkinliğinde önemli konulara değindi ve Milli Muharip Uçak KAAN hakkında konuştu. Kotil, TUSAŞ’ın genç ve dinamik mühendislere sahip olduğunun üzerinde dururken aynı zamanda KAAN için şimdiye kadar yapılan harcamaya değindi.



KAAN’a 2 milyar dolar harcandı



Temel Kotil, etkinlikte yaptığı konuşmada KAAN projesini gerçekleştirmek için şimdiye kadar tesisler de dahil olmak üzere 2 milyar dolar harcadıklarını açıkladı: “Projeye epey para harcadık. KAAN'a 2 milyar dolar gitti şimdiye kadar; tesisler de var tabii.” Kotil, KAAN’ın F-35’ten daha iyi bir uçak olduğunu, mühimmat olarak KAAN’ın 10 ton, rakibinin ise 6 ton taşıyabildiğini söyledi. Bunlara ek olarak F-35’in tek motorlu, KAAN’ın ise çift motorlu olması sayesinde radarlar için daha fazla enerji ortaya koyabildiğine değinen Kotil, yerli savaş uçağının sadece F-22 ile karşılaştırılabileceğini belirtti.



Ayrıca Bkz.Milli Muharip Uçak KAAN ikinci uçuşunu başarıyla tamamladı



Etkinlik kapsamında açıklamalarına devam eden Kotil, TUSAŞ ve esasında Türk savunma sanayisinin en büyük avantajının gençler olduğunu vurguladı. Almanya ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde mühendislerin yaşlandığını ifade ederken “Mercedes yapmaya devam etsinler” dedi.



Öte yandan TUSAŞ’ın 2028 yılında 20 adet KAAN’ı Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edeceğini söyleyen Kotil, ilerleyen süreçlerde yüzlerce KAAN’ın olacağını aktardı. Halihazırda KAAN’ın motor ve fırlatma koltuğu hariç her şeyinin yerli firmalar tarafından üretildiğini dile getiren Kotil, 2028-2029'da yerli motora geçeceklerini ifade etti. Kotil, bunun bir mecburiyet olduğunu zira böylesi bir savunma sisteminde başka bir ülkeye bağlı olunamayacağını söyledi.



İlklerin projesi



Milli muharip uçak KAAN için şimdiye kadar 2 milyar dolar harcandı
Kotil, Hürkuş’un kanopisinde kullanılan contanın İsviçre’den geldiğini, toplam 15 uçak olduğunu ancak 8 uçaktan sonra göndermeyi durdurduklarını belirterek KAAN’ın tüm kanopisinin yerli olarak üretildiğini söyledi. Bilindiği üzere KAAN’ın kanopisi Volo Kompozit tarafından üretiliyor ve bunu ilk defa üretiyor, daha önce bir tecrübesi yok. Aynı şekilde KAAN’ın iniş takımını yapan firma veya 125 kw gücündeki jeneratörlerini üreten firma bunları ilk defa tecrübe ediyorlar.



Kotil, esas önemli olan şeyin uzun vadeli olarak bunlara devam edilmesi olduğunu da belirtti: “Bu kadar teknolojik şeyi yapmak bizi bir yere kadar getirir ama asıl önemli olan bunu devam ettirecek genç arkadaşlar. Biz ancak bu şekilde uzun dönem varlığımızı devam ettirebiliriz. Önemli olan 100 yıl, 200 yıl



Milli muharip uçak KAAN Özellikleri




  • Milli Muharip Uçak ile yüksek performanslı radar, elektronik harp, elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer ve tanımlama kabiliyeti,

  • Yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve isabetli ateşleme,

  • Otomatik hedef tanıma ve algılama, çoklu veri füzyonu ve yapay zeka yetenekleri ile artırılmış muharebe gücü elde edilecek.



Milli muharip uçak KAAN Teknik Özellikleri




  • Kanat Açıklığı: 14 m (46 ft)

  • Uzunluk: 21 m (69 ft)

  • Yükseklik: 6 m (20 ft)

  • İtki: 2 x 29.000 lb

  • Azami Hız: 1,8 Mach (40.000 ft)

  • Servis Tavanı: 55.000 ft

  • Pozitif / Negatif G Limiti: +9g / -3,5





 Haberi Portalda Gör

KAAN işin görünen kısmı, yetişen mühendisler, fabrikalar, test merkezleri gibi sağlam temeller atıldı. KAAN sadece olgunlaşmamış bir meyve. ağaç büyüyor önüm...
Yoruma Git
Yorumun Devamı CleanCoders - 4 hafta +26
2 değil 22 harcayın ama yeter ki değsin! Muadilleri arasında en uygun fiyata dünya piyasasına sürün sonrası Allah kerim. Söylentiler şu yönde 2030 kadar motor yetiştirilmesi y...
Yoruma Git
Yorumun Devamı dijitalcoach - 4 hafta +21
Temel Kotil çok bilgili bir beyefendi kişilik.Allah yollarını her daim açık etsin.
Yoruma Git
joven - 4 hafta +19
F
4 hafta
Binbaşı

Yahu nazar değecek. Keşke zamanında F-35 projesine hiç girilmeseydi. Kendi uçağımıza veya insansız savaş uçağımızı yapmaya o zamanlar başlansaydı.



Bu mesaja 2 cevap geldi.
D
4 hafta
Yüzbaşı

2 değil 22 harcayın ama yeter ki değsin! Muadilleri arasında en uygun fiyata dünya piyasasına sürün sonrası Allah kerim. Söylentiler şu yönde 2030 kadar motor yetiştirilmesi yerli olarak planlanıyor ve şuan 200-300 adet gövde inşası emri verilmiş yani motor çıkınca 300 adetlik filo direk motor montajı ile hava kuvvetlerine teslim edilip dünyaya büyük bir mesaj verileceği söyleniyor.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 hafta
Yarbay

Sağsağlim proje ilerlesinde gerisi hikaye..



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

J
4 hafta
Yarbay

Temel Kotil çok bilgili bir beyefendi kişilik.Allah yollarını her daim açık etsin.




F
4 hafta
Yüzbaşı

Keşke planlandığı gibi 100 civarı değil de 30-40 civarı f35 alınabilseydi. Kaan'ın geliştirilmesinde öyle büyük katkısı olurdu ki...



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @faniseyler
T
4 hafta
Yüzbaşı

Proje 2012yılında başlandı. Şuan bu uöağı yapabiliyorsak f16 ve f35 te çalışan mühendislerimiz sayesindedir



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @faniseyler
C
4 hafta
Yarbay

KAAN işin görünen kısmı, yetişen mühendisler, fabrikalar, test merkezleri gibi sağlam temeller atıldı. KAAN sadece olgunlaşmamış bir meyve. ağaç büyüyor önümüzdeki 100 yıl boyunca bu ağaç bol bol meyve verecek.





Bu mesajda bahsedilenler: @dijitalcoach
M
4 hafta
Yüzbaşı

Cebimizden 1 kuruş çıkmayan Şehir hastanelerine bu yıl sadece 29 milyar dolar ödenecekmiş. Allah'tan cebimizden 1 kuruş çıkmıyor. Cep delik, cepken delik.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
4 hafta
Teğmen

A
4 hafta
Yarbay

Göstermesi için ayağa kalkması gerekiyor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @ahmetkaraci
U
4 hafta
Binbaşı

Amerikalılar, motor dahil olmak üzere tüm parçaları kazık fiyattan çakmışlar demek ki.

Bir de müttefik olacaklar



Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
4 hafta
Teğmen

2 Milyar dolar demek çok ucuza bu noktaya gelinmiş demektir. Üstelik ilk tesis kurulumlarıyla bu rakam çok iyi. F35 in maliyetine bakın farkı anlarsınız.




M
4 hafta
Yüzbaşı

P
4 hafta
Yarbay

Heykel, ibrik gibi boş şeylere para ve zaman harcamaktansa böyle şeylere harcanmalı.
Mustafa Kemal Atatürk hayatta olsa en çok o gururlanırdı, destek verirdi.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
4 hafta
Yarbay

abd şirketleri kendi (sözde)devletini bile kazıklıyor bence...





Bu mesajda bahsedilenler: @Umit_22
D
4 hafta
Binbaşı

Hiçbir şey

Umarım daha çok artar yatırım




M
4 hafta
Yüzbaşı

Gönderdiğim linke baktın mı dostum, bir gazeteci bu şekilde açıklamış.
Eğer onaylarsan yanlış ya da doğru olduğuna dair bir kaynak bulmuş isen paylaşırsan sevinirim.




Bu mesajda bahsedilenler: @ahmetkaraci
J
4 hafta
Yarbay

"hayalet" bombardıman ama yazılım sorunları yüzünden doğruı düzgün uçamayan F35'in bütçesi 1.6 trilyon dolardır. bu bir de F35 değil F22 klonu. kan alır, F35 anca topuklar. bedavadan biraz pahalıya çalışan uçak yapmışız bunu nereden anlıyoruz iki kere havalandı ve 13 14 dakika sonra geri indi. bunun gibi prototip uçakların ilk uçuşlarında bir saat falan havada kalmaları gerekiyormuş. tastamam olunca bir selam veriyor havada geri iniyor. motoru kesin yapmalıyız ve fırlatma koltuğu da belki F35'lerdeki koltuğu biz yapıyorduk anlaşması ya da başka uçakta kullanılmaması gibi şartları vardır o yüzden yabancıdır. koltuğu zaten bir kaç ülke yapıyor onda da ambargo yaparlarsa F35'lere yaptığımız koltuğu koyacağımızı da bildikleri için bence ondan sorun çıkmaz aradan onu da tekrar milli yaparız. bence bu uçağı Azerbaycan hariç kimseye vermeyelim. ilk başlarda F35 gibi ortak üretim düşünüldü ama 2 milyar dolara yaptılarsa bu kadarını bence başka ülke karıştırmaya gerek yok ama illa ki bir çok ülke ortaklaşa yapmak isteyecektir. Amerika gıcıklık yaparsa Rus SU motorlarını millileştiririz. Ukrayna'dan gelen rus dizel İHA motorunu nasıl elden geçirip PD170 diye İHA'lara takıp 32 ülkeye ihraç ediyoruz bence olmaz diye bir şey yok ve Amerika yazılım olayında bize muhtaç yoksa uçmayan F35'i kimse teslim almak istemiyor şu anda. hemen kaynak:


https://www.savunmasanayist.com/f-35te-yazilim-problemi-odemeler-askida-ucaklar-depoda/


https://www.savunmasanayist.com/f-35-teslimatinda-kriz-devam-ediyor/


https://www.milligazete.com.tr/haber/16476852/abdde-f-35-skandali-halktan-yardim-istendi
abilerim ablalarım düştü bulamadık ya bi el atın. pilot atlamış işte brick olan uçakta çalışan tek parça hidrolik olunca "uçan bilgisayar"'a bağlı olmayınca. İngiliz diyor da TFX diye yıllar önce başlamıştı ya ondan. İngiltere ile eskilerden olunca dayanışmamız çok denizaltı çeliği işte helikopter topu daha bir ton şey. sürekli bir Know-How alımı var. motorda da tahminim İngiltere'den bir alım olur Almanya'ya muhtaç değiliz yani.

https://www.trhaber.com/savunma/kaana-f-35-koltugu-geliyor-tusas-milli-muharip-ucak-icin-ingiliz-firmayi-secti-h563525.html



D
4 hafta
Yüzbaşı

itkiyi yanlış yazıyorlar, itki 35.000 olacak yerli motorda.



Bu mesaja 2 cevap geldi.