Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
14
Cevap
251
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Dünyanın en verimli elektrolizörü seri üretime hazırlanıyor: Hidrojen üretimi ucuzluyor
D
2 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi

Dünyanın en verimli elektrolizörü seri üretime hazırlanıyor: Hidrojen üretimi ucuzluyor
Avustralya merkezli elektrolizör üreticisi Hysata, %95 verimiyle dünyanın en verimli elektrolizörünü ürettiğini açıkladı. Şirket yeni ürününü büyük ölçekli olarak üretmeye hazırlanıyor.



Ülkeler fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalışırken, farklı yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor. Rüzgar ve güneş gibi kaynaklar giderek yaygınlaşsa da kesintili ve değişken kaynaklar oldukları için depolanmaları gerekiyor. Hidrojen de bu noktada önem kazanıyor. Fazla elektriği kullanarak hidrojen üretip depolamak ve bu hidrojeni çeşitli amaçlar için kullanmak mümkün.



Elektriği depolamada bataryalar öne çıksa da, pahalı ve enerji yoğunluklarının düşük olması her koşulda bataryaların kullanılmasının önüne geçiyor. Özellikle uzun mesafe taşımacılıkta ve havacılıkta hidrojen hafifliği sayesinde iyi bir alternatif olabilir. Ayrıca sanayide ısı kaynağı olarak büyük potansiyel barındırıyor.



Verimlilik problemi bulunuyor



Hidrojeni temiz olarak üretmek için suyu ayrıştıran ve hidrojen elde eden elektrolizörler uzun süredir piyasada bulunuyor. Ancak mevcut elektrolizörlerin verimliliği, yıllar içerinde gelişme olsa da, hala düşük seviyede. Hysata'nın web sitesine göre mevcut elektrolizörlerin sunduğu en yüksek verimlilik yaklaşık %75 düzeyinde. Bu elektrolizörleri kullanarak bir kilogram hidrojen üretmek için 52,5 kWh enerji harcanması gerektiriyor ve bir kilogram hidrojen de ideal koşullarda 39,4 kWh enerji üretebiliyor. 



Hysata'nın geliştirdiği en yeni elektrolizör tasarımı ise %95 verimliliğe sahip. Gerçek dünyada rakamlarına göre bu, bir kilogram hidrojen üretmek için yalnızca 41,5 kWh enerji harcanması gerektiği anlamına geliyor.



Ayrıca Bkz.Hidrojen üretiminde devrim gibi keşif: İridyum kullanımı %95 azaltıldı



Kılcal beslemeli elektrolizör



Bu başarıya en önemli katkı, Wollongong Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının iki yıl önce yürüttüğü araştırmalardan geliyor. O zamanlar bilim insanları, geleneksel bir elektrolizördeki kabarcıkların sisteme dirençli olduğunu ve enerji israfına neden olduğunu belirlemişti.



Kabarcıklar iletken değildir ve elektroda yapışır. Bu da, elektrolitin elektrotla temas etmesini önler ve hidrojenin bölünmesi verimli bir şekilde gerçekleşmez. Bu sorunu çözmek için, kılcal beslemeli elektrolizör tasarımı kullanılarak elde edilen kabarcıkların ortadan kaldırılması sağlandı.



Bu düzenekte elektrolit, elektrolizörün alt kısmına yerleştiriliyor ve merkeze yerleştirilen bir ayırıcı ve her iki taraftaki elektrotlar tarafından yukarı çekiliyor. Elektrotun iç tarafı elektrolit ile temas halinde bulunuyor. Buna karşılık dış taraf, gazın toplanabileceği kuru odalara dönüşüyor.



Dünyanın en verimli elektrolizörü seri üretime hazırlanıyor: Hidrojen üretimi ucuzluyor
Bu sistemde direnç büyük ölçüde azalıyor ve elektrolit, kılcal hareket yoluyla yukarı doğru hareket ediyor. Laboratuvar testlerinde Hysata, elektrolizörünün %98 verimlilik sağladığını, gerçek dünya koşullarında ise %95 verimliliğin elde edilebileceğini açıkladı.



https://twitter.com/HysataH2/status/1702114246690300337



Şirket şu anda, toprakta bol miktarda bulunan malzemeler kullanılarak üretilebilen bu elektrolizörlerin üretim kapasitesini artırmaya hazırlanıyor. Hysata, teknolojinin son derece modüler olduğunu ve gigawatt ölçeğinde tesisler inşa etmek için de kullanılabileceği söylüyor.



 




Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/worlds-most-efficient-electrolyzer

 Haberi Portalda Gör

L
2 hafta
Çavuş

Severim hidrojenini




M
2 hafta
Binbaşı

Gelecek burada.




B
2 hafta
Yüzbaşı

güzel ama çok tehlikeliyim diyor.




G
2 hafta
General

Birileri yapacak diye tahmin etmiştim ama çok kısa sürede gerçekleşti.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

G
2 hafta
General

Hidrojen karşıtlarına söyleyeyim, doğalgaz şebekemizi hidrojen ağırlıklı yada saf hidrojen olacak şekilde değiştirebiliriz.

Elektriğide rüzgar ve güneşin fazla olduğu zamanlardaki fazla üretimden karşılarsak ileride doğalgaza ihtiyacımız kalmaz ve her yere devasa yatırımlar yaparak enerji dönüşümü yapmadan geçiş yapabiliriz.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

D
2 hafta
Yarbay

BMV, TOYOTA ve Ferrari hidrojen motoruna sahip firmalar. Çin en büyük hidrojen üreticisi ve ilan ettiği hedefi 2030 da Bir milyon hidrojenli araba üreteceğiz diyor. Ancak öncelik demir çelik tesislerinde olmali. Norveç hidrojen yakıti kullanan demircelige geçti ve ilk oldu. Sıra da Türkiye olmalı.




F
2 hafta
Yarbay

elektrik harcayıp h2 üretelim, onunla da elektrik üretelim. çok mantıklı



Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
2 hafta
Er

Evet çok mantıklı haberin başında ne diyor, rüzgar ve güneşten elde edilen elektrik diyor. Sen bu elektriğe her an her saniye istediğin zamanda ulaşabiliyor musun? Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürüyorsun ve buna istediğin zaman ulaşabilirsin



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @fotifoti
F
2 hafta
Yarbay

İstedğin zaman ulaşamazsın, bi kere h2 uçucu. Patlayıcı vs depolama sorunu çözülmedi. . Belk iuçak, gemi vs için ticari kullanım olabilir. Çok daha iyisi yapılmalı



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Ceydaad
İ
2 hafta
Yarbay

Elektroliz hidrojen elde etmek için en yöntem olsa da en pahalı yöntem. Diğer yöntemler zor ancak çok daha ucuz. Modülerliği iş görür




D
2 hafta
Yarbay

Ülkemizin en az 8 ay3/2 güneş görüyor solar panellerle elektrik, onunla hidrojen üretmek maliyeti düşürecek,dışa bağımlılığı azaltacak ve doğaya zarar vermeyen hammadesi su olan en temiz enerji elde etmek mümkün olacaktır.Bu yatırımlara geç kalmadan hem özel sektör hemde devet başlamalı ve teşvik etmeli.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
2 hafta
Er

Ben bu alanda doktora yapıyorum 😅 yurtdışındayım ve hidrojen uçucu değil direkt gaz. Lohc’lere bakmanızı öneririm. Bir anda olacak değil çalışıyoruz, optimize ediyoruz emek vermeden bir anda büyük bir değişim bekleyemeyiz değil mi?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @fotifoti
D
2 hafta
Yarbay

Bence modüler küçük taşınabilir yapılar halinde evlerde kullanılmalıdır




O
geçen hafta
Er

Evet size katılıyorum. Verimli olacak güneş panelleri, depolama için piller ve yakıt için hidrojenin arge çalışmalarıyla desteklenmesi gerekiyor. yoksa yine eller aya biz yaya kalacağız.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @DH Misafiri
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.