Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
18
Cevap
275
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Türkiye'de mobil şebekelerde yerlilik oranı yüzde 40'a ulaştı
T
2 hafta
Moderatör
Konu Sahibi

Türkiye'de mobil şebekelerde yerlilik oranı yüzde 40'a ulaştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türkiye’deki 5G çalışmaları ve mevcut durum hakkında açıklama yaptı.



5G’ye mümkün olduğunca yerli teknolojilerle geçme planı devam ediyor. Bakan Yardımcısı Sayan, “5G'ye mümkün olan en yüksek oranda yerli ürün kullanarak geçiş yapmak, kritik bileşenleri millileştirmek ve bu doğrultuda kendi güvenilir altyapımızı oluşturmak hedefiyle 5G yolculuğumuz devam ediyor. 6G ile ilgili çalışmalarımızı da aynı vizyonla sürdürüyoruz.” dedi.



Ayrıca Bkz.iOS 18 ile geliyor: iPhone'u gözünüzle kontrol edebileceksiniz



Türkiye’de iletişim güvenliği amacıyla operatörler tarafından kullanılan ekipmanlarda ve baz istasyonlarında yerli ürün kullanım zorunluluğu bulunuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın açıklamasına göre şebekelerimizdeki yerli malı kullanım oranı yüzde 40’a ulaştı. 4,5G yetki belgelerinde 2023 yılının ilk 6 ayında operatörler tarafından 7,1 milyar liralık altyapı yatırımının 2,4 milyar lirası, yine aynı yılın ikinci 6 ayında yapılan 9,7 milyar liralık yatırımın da 4,3 milyar lirası yerli malı belgeli ürünlerden karşılandı.



Sayan, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:



"Haberleşme alanında yerliliğin ve milliliğin nasıl sağlanması gerektiği noktasında birçok çalışma yaptık. Haberleşme alanında Türkiye 7-8 yıl önce yüzde 100 pazar olarak düşünülen bir ülkeydi. Haberleşme alanında yüzde 1'in altındaki yerli malı kullanım oranı, bugün şebekelerimizde yüzde 40 noktasına geldi. Yetmez, biz bunun yüzde 100 yerli olacak şekilde gelişmesi gerektiğini düşünüyoruz."



 Haberi Portalda Gör

Çok güzel. Yerli olarak biz halk kalmadık. Türkiye Cumhuriyeti'nde biz yoksak, son sınıf vatandaşsak kimin yerlisi, neyin yerlisi?
Yoruma Git
thyr1234 - 2 hafta +7
D
2 hafta
Binbaşı

5G'yi getirin 5G'yi

Bana "yerli" reklamları ile değil, 5G ile gelin



Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
2 hafta
Binbaşı

4.5G neyine yetmiyor 5G olsa ne olacak ki? yine aynı hikayeyi izleyeceğiz hakkı vermeyen altyapı bahane edilip cihazla değişecek zaman boşa harcanacak. Yerliliğe odaklanmak en iyisi. eğer isteyecekseniz 4.5'nin hakkını verin demeniz lazım.
Uzak mesafeler olmasına rağmen 4.5G'de altyapısını geliştirmeyen sağlayıcılar 5G ile daha çok daha yakın kurmak zorunda oldukları baz istasyonlarını kuracaklar mı?



Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @doruhüso
M
2 hafta
Binbaşı

Sevgili bakan yerlilik oranı kadar yoğunluk kullanımda hakkı verilmeyen altyapı için bir sözünüz olsun. deprem acil durum vb afetlerde yoğun kullanımda altyapı yetersizliklerinin bir şekilde çözülmesi gerekiyor,

Sağlayıcılara 85milyon'a hat satarken gereklilikleri de hesaba katmanız gerek diye çıkışmanız bunu denetleyecek kurallar yönetmelik değişikliklerini getirmek en azından bunu dile getirmek toplum beklentisi oluşturmak gerekmez mi?



Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
2 hafta
Yarbay

O sırada 4.5G yazmasına rağmen 10 mbps aldığım baz istasyonuna attığım bakış



M
2 hafta
Teğmen

GSM deprem sonrası iletişim için uygun bir teknoloji değil. Alternatif iletişim yöntemleri geliştirilmeli, uydu iletişimi vb.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mehmet_clk
T
2 hafta
Teğmen

Çok güzel. Yerli olarak biz halk kalmadık. Türkiye Cumhuriyeti'nde biz yoksak, son sınıf vatandaşsak kimin yerlisi, neyin yerlisi?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

P
2 hafta
Yarbay

en iyisi analog telsiz. diğer bütün teknolojiler çökmeye mahkumdur.




Bu mesajda bahsedilenler: @Muhammed Taha Türk
M
2 hafta
Binbaşı

Şu yerlilik meselesi de mide bulandırdı. Altyapı yatırımı yok , yapacağım diyen vodafone a yapmayın deniliyor ama burada yerli ve milli masalları anlatılıyor. Yüksek ücretlere dandik hizmet devam ediyor.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mehmet_clk
N
2 hafta
Yüzbaşı

Hangi yerli malı ürünleri kullanıyoruz baz istasyonlarda ?




D
2 hafta
Binbaşı

He yerli he her şey yerli .. yersen




K
2 hafta
Teğmen

Yerlilik %40 oldu denilen mallar huawei'nin çinden demonte getirip Ankara ve İstanbul'daki iki depoda vidalarını sıktırarak yerli belgesi aldığı ürünler, sektörün içinden bildiriyorum. Ha bi de bu ürünlerin yazılımları da bu orana dahil sanırım onlar da yine hazır kodların burdaki 3-5 mühendis tarafından derlenmesi ile yerli oluyor. Ne kadar da gelişmiş bir ülkeyiz değil mi?




D
2 hafta
Binbaşı

Bu ülkenin gençleri şirket kurup piyasaya atılamıyor
Huawei kuracağım diyor "ne gerek var yerli kurcaz"
Starlink tepeden vereceğim diyor "ne gerek var yerli kurcaz"
Hani kurulan nerede "acelem yok yerli kurcaz"

Bu ülkede atıyorum AI konusunda girişim yapmak isteyen bir genç bu geri kalmış teknolojimiz yüzünden kaçar gider bu ülkeden
Neden çeksin bu çöp ülkede çöp kahrımızı, haklı o çocuk

"Devletin yapacağı tek şey çağa ayak uydurmak, kalanı zaten biz özel sektör yaparız" diyoruz
"Yok ne gerek var yerli yapıcaz"
Yaa sabır Allah, sen büyüksün yarabbi...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 16 Mayıs 2024; 14:21:25 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mehmet_clk
M
2 hafta
Binbaşı

Arkadaşım memlekette hangi yatırımcıya devlet köstek oldu önce onu bir göster haybeden suçlama, devletin elbirliği ile kazıklanmasıyla mahvedilen teşviklerin nasıl kullanıldığı anlaşıldığı için devlet teşviki belli şartlarda devreye giriyor teşviklerle ilgili okuyup etmediğiniz için belli ki tipik ilham'dan gelen bilgiyle sallıyorsunuz.

Bize ne huawei'den gerektiğinde destek alınıyor zaten, Starlink'te aynı şekilde haybeden iş yaptırılmaması gayet iyi, nasıl becerdiklerini bilemiyorum bu kadar satılık ruhsuzun olduğu memlekette devlet aklı çoğu zaman yeniliyor.

AI konusunda ne biliyorsun kime ne köstek olundu, bu konularda hiç makale okudun mu? haybeden sallamayı mahat birşey mi sanıyorsunuz? geri kalmış teknolojimiz derken kastettiğiniz şeyler neler mesela ve kim kahır çekiyor ne saçmalıyorsunuz yahu. bıktım sizin gibi sadece T.C. memleketi kötüleyip hiçbir işe el atmayanlardan. etrafımda zibilyon tane sizin gibilerle dolu trafikte varsınız işyerinde varsınız her çakallıkta sizin gibiler. devlet dairelerinde de sizin gibiler var aynı dili kullanıp memleketi mahvedip birde başkalarını suçluyorsunuz.

Devletin çağa ayak uydurması demek sizin gibilerin iş bulamaması demek, bir şeylerin yerlileştirilmesi uzun bir süreç gerektirir, siyasilerin dibine kadar başında durmadığı hiç bir iş kendi başına ilerlemekte zorlanır, bir dayı bir tanıdığın olmadığı zaman yerlileştirme için yapılan çalışmalar kredilere takılır imkanları kullandırılmaz afişe edilirsiniz,

Daha dün'e kadar TOGG'a bot atanlar şimdi utanmadan o başlık altına yazıyor 15 sene önce'de aynı tipler marmaray için yardırıyordu şimdi utanmadan biniyorlar, IHA'ya damatın nanesi diyenler utanmadan haberlerinin altına yazıyorlar, yazdıklarınızın kime ne faydası var.

Ne elle tutulu bir şey yazıyorsunuz ne de bir yönlendirme yapıyorsunuz? şükür elini taşın altına koyup bir şeyler yapanlar var tabi sayısı az olduğundan gelişimde az oluyor, siz ve sizin gibiler sadece eleştiriyorsunuz.

Ne gerek var diyen yok sadece siz öyle uyduruyorsunuz, yerlisini zorlayan irade olmasa bugünlere de gelinemezdi. sizin gibilerin desteklediği siyasilerin ne kadar boş beleş konuştuğunu utanmadan sıkılmadan yatıp oy aldığını bildiğini görülmüyor mu sanıyorsunuz, önce şakasını yapıp sonra o şakayı karşı taraf yapıştırmak sizin zihniyetinize sahip komedyenlerin işi.

iş yapmak yerine her fırsatta çemkirip memleketi elinden geldiğinde gerginlik çıkarmak sizin gibilerin işi. siyasileriniz de aynı kafa da,

ne iç politika ne dış politika hiç bir şey söylemeden memlekete talip olup sizin gibilerden oy alıp bir taş bile koymadan memleketi yönettiriyorsunuz. sizin tam aksi yönünüzde aynı kafada bir kısım muhafazakar dangozlarda var onları malzeme olarak kulllanıyorsunuz onlar da sizi işte. geçinip gidiyorsunuz memlekete beş kuruş faydanız yok. son 250 yıldır memleket kendi vatandaşından çektiğini savaşta düşmandan çekmedi.




Bu mesajda bahsedilenler: @doruhüso
M
2 hafta
Binbaşı

Mide bulandıran nedir? açıklarsanız biz de biliriz. devletin özel sektörü zorlaması olamaz ancak teşvik edebilir. vodafone ile zor belki turkcell'i ve olursa telekom'un üzerinden (zaten elinde) bir şeyler yaptırtabilir ama düzen bozuk iyi yöneticiler az şirketlerin yapıları bozuk. turkcell bir dönem iyiydi yönetimsel olarak karışınca düzeni bozuldu ivmesi düştü eskisi gibi ayrıcalıklı iş yapmıyor, alt yapı tarafında devletin iş yapan olması imkansız yönetilebilir değil.

Yüksek ücretlerin söz konusu olması yoruma açık bir durum kime göre neye göre bu kıyas yapılıyor. yerlileşmede netaş gibi firmaların kendisini katlayıp memlekete katkı sunması gerekiyor. baz istasyonlarında kullanılan ekipmanların %40'lık olarak ulaşması durumun ne kadar emeğe ihtiyaç olduğunu gösteriyor ve öyle hemen'de olacak bir şey değil, ucundan işim dolayısıyla bildiğim kadarıyla daha yıllar sürecek bir gelişim göstermemiz gerekiyor. söylemesi beklemesi kolay ama vücuda getirmek zor iş, intel yıllardır mediatek'in yaptığı modemi beceremedi, nvidia'nın arm tecrübesi 30 küsür senelik yonge tecrübesi olan samsung'tan ileride ve böyle örnekler çok fazla. beklenti evet ama zaman lazım memleketimizde çalışan eden kafa yoren insan gerçekten çok az, nüfusa oran çok ama çok düşük, verimsiz ve bir o kadar çok konuşan her işe karışan ayak direyen bir toplum yapımız var. ne diyebilirim ki!


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Mylevi
M
2 hafta
Binbaşı

Teknik olarak evet fakat pratikte aynı fikirde değilim, 50 milyon abone topluyorsan asgari'de bir rakam verip bunları acil hallerde iletişimsiz bırakamazsın denilmesi lazım. alternatif yöntemler bulunabilir devlet iradesi zayıf eksik yönetildiği etki altında kalmak zorunda bırakıldığı için firmalar at koşturuyor.

Daha özgür irademizle belirlediğimiz şeyler çok çok az.




Bu mesajda bahsedilenler: @Muhammed Taha Türk
M
2 hafta
Teğmen

Mehmet Bey kime ne anlatmaya çalışıyorsunuz ki? Bir araştırsın arkadaşlar, baksınlar bakalım şu an Dünya genelinde bazistasyonu ve ağ ekipmanı üreten kaç şirket var, ve bu işe kaç yıllarını ayırdılar? Huawei dediğiniz markanın ürünlerine ABD tarafından ambargo konunca operatörler 4 sene o ağ ekipmanlarının alternatiflerini aradı, adamlar yıllarca çalışarak edindikleri mühendislik bilgisini ürüne çevirdi. Biz sadece kavga ediyoruz. Vuruşmayı bırakıp Dünyada neler oluyor diye bakarsak her şey çözülmeye başlayacak.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @mehmet_clk
D
2 hafta
Yarbay

yeter artık! insanlar pahalılıktan teknoloji ürünlerine erişemiyor... bilgisayar,telefon,kamera vb. çoğaltsbilirsiniz....internet altyapıları berbat...önce altyapıların yatırımının önünü açmayı hızlandırın...




W
2 hafta
Yarbay

Somut net veriler açıklamalar yok hala. 5g ye tam olarak ne zaman geçiyoruz? Hız ve kotalar ne alemde nasıl olacak minimum asgari şartı koşacak mısınız operatörlere atıyorum minimum 50 mbit hız 20gb internet kotası ve bunun minimum fiyattan satılması gibi.. Bir sürü soru işareti var cevaplanması gereken. Baz istasyonu yatırımları ne alemde?



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.