Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
17
Cevap
391
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Google Arama sil baştan tasarlanıyor ve her şey değişiyor
M
2 hafta
Yarbay
Konu Sahibi



İster sevin isterseniz de nefret edin ancak Google Arama baştan aşağıya değişiyor. Google I/O 2024 kapsamında teknoloji devi, “AI Overviews” entegrasyonundan otomatik kategorizasyona kadar aramanın hemen her bölümüne yapay zekayı ekliyor. Üstelik bu değişiklikler bugünden itibaren ABD’deki herkese sunulmaya başlanıyor. Çok yakında ise daha fazla ülkeye ve milyarlarca kullanıcıya genişletilecek.



Google, “Genişletilmiş AI Overviews, daha fazla planlama ve araştırma yeteneği ve AI tarafından organize edilmiş arama sonuçları ile özel Gemini modelimiz, arama yapmanın ayak işlerini ortadan kaldırıyor.” diyerek 25 yıllık Arama’nın ipini çekiyor. Google, daha önce Search Generative Experience ya da SGE olarak bilinen AI Overviews'ı şimdi ABD'deki ve yakında tüm dünyadaki kullanıcılara sunmaya başlıyor.



AI Overviews ve dahası



< Resime gitmek için tıklayın >



Çok yakında milyarlarca Google kullanıcısı, arama sonuçlarının en üstünde yapay zeka tarafından oluşturulan özetleri görecek. Bu ise sadece bir başlangıç. Bunlara ek olarak Google, arama sonucunuzu AI Overviews ile sorgunuza yönelik bağlantılarla birlikte genel fikirler vermeye başlayacak. Google’a göre AI Overviews’ta verilen bağlantılara insanlar daha çok tıklıyor.



Ayrıca Bkz.Google’dan OpenAI’a yanıt: Project Astra duyuruldu



Google, bu deneyimi genişletirken, yayıncılara ve içerik oluşturuculara değerli trafik göndermeye odaklanmaya devam edeceğinin de altını çiziyor. Ve elbette reklamlar, sponsorlu bağlantılar ve organik sonuçlara aşağılara doğru kaydırarak ulaşmak mümkün olacak - ve bu uzun bir kaydırma olacak.



< Resime gitmek için tıklayın >



Öte yandan Google Lens ile video çekerek arama yapmanız artık mümkün olacak. Ayrıca Arama sorgunuzu kullanarak seyahat veya yemek planı oluşturulabilecek.



Tüm bunlar, Google Arama için özelleştirilmiş yeni bir Gemini modeli sayesinde mümkün oluyor. Gemini'nin çok adımlı muhakeme, planlama ve çok modluluk (metin, video, görsel ve ses) gibi gelişmiş yetenekleri Arama’ya derinlemesine bir şekilde entegre ediliyor. Bu, Arama’nın baştan aşağıya değiştiğini söylemenin biraz daha süslü bir yolu.



< Resime gitmek için tıklayın >



Tüm bunlara ek olarak Google, AI Overviews ve diğer yapay zeka yeteneklerinin her sorguda çalışmayacağını da söylüyor. Eğer Google’a sadece DonanımHaber yazıyorsanız buna yapay zeka eklemek pek mantıklı olmayacaktır haliyle. Öte yandan karmaşık ve belki de birden fazla aramaya (geleneksel olanı kastediyorum) bölünebilecek bir sorunuz varsa bu, tam olarak yapay zekanın dahil olacağı alan olacak. Yapay zekanın dahil olacağı örnek bir arama şu olabilir: “İstanbul’da koşu yapılabilecek uygun konumları ve ayrıca yeni üyelere indirimi olan spor salonlarına olan uzaklıklarını bul



< Resime gitmek için tıklayın >



Bu tip aramalarda Google sadece bir sonuç vermeyecek ayrıca planlamalar da yapmanızı sağlayacak. Bu planlama adımları başlangıçta yemek ve tatil alanlarında olacak. Bir akşam yemeği için mekan ve menüler gibi bilgiler dahil olmak üzere birkaç kişilik bir randevu planladığınızı varsayalım. Yemeğe birkaç saat kala acil plan değişikliği yapıp yemeği bir vegan yemeğiyle değiştirmeye karar verdiniz. Arama ile planınızı özelleştirebilecek ve bunu hızlı bir şekilde Docs veya Gmail'e aktarabileceksiniz. Yemek ve gezi planlaması şu anda ABD'de İngilizce olarak Search Labs'te olacak.



Yapay zeka ile düzenlenmiş sonuç sayfası



< Resime gitmek için tıklayın >



Google ayrıca yakında fikir ararken Arama’nın sizinle birlikte beyin fırtınası yapmak ve keşfetmeyi kolaylaştıran yapay zeka ile düzenlenmiş bir sonuç sayfası oluşturmak için üretken yapay zeka kullanacağını söylüyor. Yapay zeka tarafından oluşturulan benzersiz başlıklar altında kategorize edilmiş, çok çeşitli bakış açıları ve içerik türleri içeren sonuçlar gösterilecek. Bu özellik ABD’deki İngilizce aramamalarda devreye girecek ilham almak istediğinizde bu yeni yapay zeka tarafından organize edilmiş arama sonuçları gösterilecek. Başlangıçta bu beyin fırtınası yemek ve yemek tarifleri ile sınırlı olacak, ardından filmler, müzik, kitaplar, oteller, alışveriş ve daha fazlasına uzayacak.



Video ile arama



< Resime gitmek için tıklayın >



Google’da Lens ile görsel arama zaten bulunuyor ve şimdi buna videolar ekleniyor. Örneğin, ikinci el bir dükkandan bir pikap satın aldınız, ancak açtığınızda çalışmıyor ve iğnenin bulunduğu metal parça beklenmedik bir şekilde sürükleniyor. Video ile arama yapmak sizi bu sorunu tanımlamak için doğru kelimeleri bulma zahmetinden ve zamandan kurtarabilir. Sorunu gidermek için ise AI Overview öneriler ve kaynaklar sunabilir. Bu özellik de ABD'deki İngilizce Search Labs kullanıcıları için kullanıma sunulacak.



Kutucuk yine aynı olsa da kütüphaneci artık değişiyor



Sonuç olarak Google, artık sadece anahtar kelimeleri yazarak arama yaptığınız bir yer olmaktan çıkıyor. Kutucuk yine aynı olsa da kütüphaneci değişiyor. Bu kütüphaneci, her şeyi bildiğini düşünüyor ve size en yararlı olacak şekilde yanıtlar verebileceğinden de emin. Pratikte bunun nasıl çalışacağını göreceğiz. Ancak Google, blog yazısında üretken yapay zekanın halüsinasyon ve yanlış bilgi üretme eğiliminden söz etmiyor. Genel bir kullanımın olmamasının nedeni de aslında bu. Ancak o şekilde veya bu şekilde Google Arama, çok yakında tamamen değişecek. O eski mavi renkli bağlantılara ulaşmak için uzun bir kaydırma yapmak gerekecek.




Kaynak:https://blog.google/products/search/generative-ai-google-search-may-2024/

 Haberi Portalda Gör

E
2 hafta
Yarbay

G*tü başı dağıtacaklar galiba bu gidişle, güle güle.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

İ
2 hafta
Yarbay

Google'ın eli ayağına dolaştı.




M
2 hafta
Teğmen

Bu video arama tahmin ettiğim gibi çalışırsa çok işe yarayabilir.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

S
2 hafta
Yarbay

SEO konusu baya tehlikeye girdi şirketler adına.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
2 hafta
Yarbay

Şu haber sitelerinden kurtulalım da. Sivilce nasıl patlatılır bile yazsan; hürriyet, milliyet çıkıyor



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

K
2 hafta
Yarbay

Open AI çok büyük gol attı. Deli divane duyuru yapıyor Google. Her gün yeni bir haber okuyoruz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
2 hafta
Yüzbaşı

Doğru söylemissin, sahsım adına, Google'dan nefret ediyorum fakat en cok chatgpt'den..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 16 Mayıs 2024; 8:45:10 >

H
2 hafta
Yüzbaşı

Bu sitenin bile google'dan aldıgı hit düser





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 16 Mayıs 2024; 8:48:38 >


Bu mesajda bahsedilenler: @swat882
D
2 hafta
Yarbay

Microsoft Bing ile bunları yaklaşık 1 yıldır yapıyor ve oldukça da başarılı. Yeni uyandılar sanırım ama AI çağında geri kaldılar.




-
2 hafta
Yarbay

Ne güzel çalışan sistemin var işte, ne diye kurcalarsın, bize "kendimi şanslı hissediyorum" bile yeterken ne diye farklı arayışlara girersin. Her geçen gün kapanan bir servis haberini okuyoruz, en azından bu arama işini hiç etme.

Sayfa geçmişini kaldırdın kolay erişemiyoruz artık, sırf ondan dolayı yandex kullanıyorum. Umarım bozmazlar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 16 Mayıs 2024; 13:50:54 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
2 hafta
Yüzbaşı

Sizin acınızdan sorun yok en fazla sge'siz sacmalıksız bir arama motoru bulup kullanırsınız, milletin hit ve site adsense gelirleri fena düsecek.. Bir sürü sıfır tıklamalı gösterim alacaklar..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 16 Mayıs 2024; 18:58:47 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @-OFLU-
-
2 hafta
Yarbay

O iş sıkıntı ya, site işleriyle bir dönem uğraştım, para harcamazsan google tarafında bir hiçsin.

Ama ona göre birşey düzenlemiştir. Çok para bağlayan var bu listeleme işine.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Headlong Into Carnage
H
2 hafta
Yüzbaşı

Para vermeden de kazanabilirsin fakat niche alanda değilsen, link olusturmak bayağı ameleliktir ve ücretsiz linkler, ücretliler gibi olmaz tabii ki.. Ya da direkt google'a reklam vereceksin.. Neyse ben, orjinal icerik ingilizce makalelerimden, para vermeden de bayagı para kazandım, siteler hala yayında ve hicbir sey yapmadıgım halde hala ödeme alıyorum fakat uzun süredir icerikle ugrasmıyorum..

Benimki biraz da hobi amaclıydı, salt para kazanmaya yönelik degildi. Cünkü esas isim o degil..

Simdi Yapay zeka olayında, atlıkarınca'ya, artık sadece en büyükler cıkacak ve en büyükler bile tıklanmayacak.. Oraya cıkmanın, tıklanma garantisi kalmayacak..

Orada zaten hatırladıgım kadarıyla 3 sitelik yer var gerisi classic 10 link fakat 3 sitelik yer önemli olacak, 3 sitelik yere cıksan bile, kullanıcı bilgiyi gemini'den alıyorsa senin siteye neden ugrasın?

Yani para vermek de cogu siteyi kurtarmayacak.. Sıfır tıklama alacaklar.. hahaha..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 16 Mayıs 2024; 20:47:20 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @-OFLU-
-
2 hafta
Yarbay

O işide duydum ama hiç bulaşmak gelmedi içimden. Herkes yapsa o kadar para gelmezdi zaten. Sen ekmeğini yemişsin ne güzel.




Bu mesajda bahsedilenler: @Headlong Into Carnage
İ
geçen hafta
Onbaşı

Google bunu kendi lehine çevirmek için çok fazla uğraş verecek ve veriyor da. Siteler ne kadar az ziyaret alırsa, Adwords reklam gösterimleri o kadar düşecek. Zaten şuanda sadece Amerika'da yayınlara başladılar. Ülkemize gelmesi daha sürer. Ancak bu durum en çok bilgi amaçlı siteleri riske sokar. Gene de tahmin edilen ve söylenenler kadar sorun olacağını kesinlikle düşünmüyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
geçen hafta
Yüzbaşı

Google'ın reklam göstermek ve kazanmak icin yayıncıya ihtiyacı yok. Reklamı kendi SGE cevaplarına entegre ettigi zaman, reklamlar zaten google anasayfasından kullanıcıya gösterilecek, burada google reklam gösteriminin düsmesinden falan etkilenmiyor aksine yayıncıya yani site sahiplerine, sitelerinde adsense yayınladıkları icin yüzde vermeden reklamı kendi anasayfasında gösteriyor ve tüm para kendisine kalıyor zaten.. Google basitce reklamı alacak, kendi anasayfasında SGE cevaplarında gösterecek ondan sonra diyelim donanımhaber'de adsense olsa ne yazar olmasa ne yazar? Kullanıcı zaten google SGE'de, reklam verenin reklamını görecek ve SGE'den o reklama tıklayacak.. Bu modelde sitelerin reklam göstermesine gerek kalmıyor ve Google malı kendisi götürüyor..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 19 Mayıs 2024; 18:7:46 >


Bu mesajda bahsedilenler: @İperion
L
geçen hafta
Onbaşı

Abi ben gemini ile arama yaptığımızda veya direkt gemini'de reklam çıkarsa ne olacak onu düşünüyorum. Şey mi diyecek: Ben bi araç almak istiyom 2milyon tl var bende. “bu parayla kişilerin tercihi Mercedes olur fakat; doğa dostu, cep dostu ve uzun menzilli tesla model s ile hayatınızı yaşayabilirsiniz!” anlayacağınız üzere reklam veren tesla…




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.